Czy warzywa na patelnie są zdrowe? - zbednekalorie
15555
post-template-default,single,single-post,postid-15555,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Czy warzywa na patelnie są zdrowe?

Czy warzywa na patelnie są zdrowe?

Warzywa na patelnię, jak popularnie nazywa się mrożone mieszanki warzywne, to produkt łatwo dostępny i prosty w przygotowaniu. Kolejnymi zaletami jest ich smak i cena. Ale czy mrożone warzywa na patelnie są zdrowe? Pora przyjrzeć się im dokładniej.

 

Proces zamrażania jest metodą przechowania, która pozwala zachować przydatność do spożycia warzyw, owoców, pieczywa mięsa i wielu innych produktów. Zamrażanie polega na obniżeniu temperatury poniżej tak zwanego punktu krioskopowego (od -18 do -30 st. Celsjusza), co hamuje psucie się produktów, a jednocześnie zapobiega dużym stratom składników odżywczych, o ile tylko zostaną zachowane pewne zasady. Jakie? W przypadku warzyw najważniejsze zminimalizowanie czasu między zbiorem, wstępną obróbką (mycie, czyszczenie, krojenie) a momentem zapakowania i zamrożenia. Jeśli uda się ograniczyć ten czas do kilku godzin warzywa wyróżniają się niemal równie wysoką zawartością mikroelementów, witamin i minerałów, co dopiero co zebrane. Wniosek? Warzywa mrożone mogą być nawet zdrowsze niż te, które całymi dniami przechowujemy w naszych domach.

 

Warzywa na patelnię – dieta

Wykorzystanie mrożonych warzyw w diecie jest zdrowsze niż używanie suszonych czy marynowanych. Trzeba jednak zaznaczyć, że w wyniku blanszowania, które czasami poprzedza zamrożenie, warzywa tracą m.in. około 15-20% zawartości witaminy C, pamiętając, że od chwili zbioru do sprzedania surowych warzyw w sklepie również dochodzi do jej strat na poziomie około 15% dziennie. Dlatego, jeśli tylko warzywa zostały odpowiednio szybko zamrożone, a następnie są właściwie przechowywane i rozmrażane, odpowiedź na pytanie „czy warzywa na patelnie są zdrowe?” jest prosta. Ich wartość odżywczą można zrównać z tymi surowymi ze sklepu, a w sezonie od późnej jesieni do wczesnej wiosny, stanowią wręcz najbardziej wartościową alternatywę.

 

Warzywa na patelnię na parze

Pamiętajmy, że mrożone warzywa, nawet te opatrzone nazwą „na patelnię” można przyrządzać na wiele sposobów. Wybierając odpowiednie mieszanki warzywne, możemy je również gotować na parze czy dodawać do zapiekanek. Co oznaczają „odpowiednie mieszanki”? Mamy tutaj na myśli takie mrożonki, w których składzie znajdują się jedynie warzywa (i ewentualnie naturalne zioła i przyprawy), ale szerokim łukiem omijamy te z dodatkiem tłuszczów i sztucznych polepszaczy.

A zatem – jedzmy mrożone warzywa na patelnię na zdrowie!